AFRO_VIBES FESTIVAL 2021

28 september  – 10 oktober 2021

VORMGEVING EN CREATIVE ARTS

 

Afrovibes besteedt ieder festival aandacht aan vormgeving en mode van hedendaagse Afrikaanse ontwerpers en vormgevers in Vormgeving en Creative Arts. Hierin nodigen wij Afrikaanse kunstenaars en ontwerpers uit die vernieuwende vormen en designelementen ontwikkelen op het gebied van vormgeving, mode en design. In 2021 was de vierde editie van dit programma. Dit is een korte weergave in woord en beeld van het vormgevings- en modeprogramma in Afrovibes 2021.

 • Jelili Atiku, performer en kostuumontwerper in Nigeria maakte tijdens zijn residency van twee maanden bij Afrovibes een nieuwe kostuum performance Èjì Ọ&yẹ̀ Ìpọ̀nrí II waarin hij liet zien dat we op een kantelpunt in de tijd staan, een breekpunt in de wereld waarin we leven waarin spanningen oplaaien. In Èjì Ọ&yẹ̀ Ìpọ̀nrí II verkende Atiku met kostuums en soundscapes hoe we in onze dagelijkse handelingen onze innerlijke emotionele veerkracht kunnen bewaren. De voorstelling was in meerdere theaters en in de openbare ruimte in Amsterdam.
  Zie: https://youtu.be/WsLfzALtdkU
  Bekijk de foto’s: Jelili Atiku
 • Pak Ndjamena (Mozambique) ontwierp het campagnebeeld van de 18e festival editie. Hij beschouwt kunst als een gemeenschappelijke taal die communicatie mogelijk maakt en ziet kunst niet op een lineaire maar op collaboratieve manier. Pak Ndjamena was winnaar van de Mozal Arts & Culture Award 2019 Maputo.
  Zie het campagnebeeld
 • Mode, in het festival waren drie mode presentaties. CruelWill reflecteerde op onze hedendaagse samenleving met eigenzinnige kledingontwerpen en moedigt iedereen aan om moderniteit en traditie te verbinden in een grootstedelijke identiteit. Giorgio en Onitcha Toppin (Xhosa) brachten een korte presentatie in een mix van street- en formalwear in een dansachtige performance. Studenten van PACT+ Dans in Amsterdam gaven een mode presentatie l.v. Samora Esajas.
  Zie de foto’s.
 • Het programma bracht de expositie African Perspectives met werk van kunstenaars uit Zuid-Afrika, Mozambique en Nederland. De tentoonstelling verkende hoe segregatie en de geschiedenis in Zuidelijk Afrika hebben geleid tot streven bij kunstenaars een eigen identiteit te hervinden in hun werk. Met werk van Dayyaan Hendricks, Gary Frier, Hloni Matjila, Josemarie Nyagah, Pierre van Vuuren, Seth Pimental, Sibusiso Nkosi, Sicelo Nene, Sinalo Ngcaba, Vivien Kohler, Zenande Mtati, Dean Hutton, Sakouzy, Patricia Kaersenhout, Judith Westerveld.
  Zie de foto’s van de tentoonstelling
 • Daarnaast had de expositie drie video presentaties.

Over The Rainbow van Athi-Patra Ruga (Zuid-Afrika) over de teloorgang van     Zuid-Afrika als regenboognatie, wat deze heeft beloofd en niet gebracht. Athi-Patra Ruga groef in het collectieve geheugen en nationale mythes van Zuid-Afrika en zet glitter en glamour in als weerwoord tegen trauma en verdriet. Zie:
https://vimeopro.com/loopfair/2019-preview-loop-art-fair/video/367226656?

Kassaram van Thania Petersen (Zuid-Afrika) waarin Thania Petersen laat zien hoe we nog steeds onderscheid maken tussen groepen mensen door het hanteren van exotische ‘oriëntalistische’ beelden over culturele gemeenschappen ín de wereld. Zie:
https://www.youtube.com/watch?v=WJk9xkG_tFE

Deus Nos Acudi van Pak Ndjamena (Mozambique) over hoe geloofsovertuigingen, goden, rituelen en culturele patronen met elkaar zijn verbonden en worden gebruikt voor sociale controle over onze lichamen.Zie:
https://youtu.be/GZ5KasorkVs.

De expositie en de video presentaties werden geëxposeerd in verschillende theaters en de Kunsthal Rotterdam

 

Het programma Vormgeving en Creative Arts is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie